Portfolio

Personal Coaching

Tijdens het Personal Coaching zijn er verschillende sessies geweest waarin je je groei inzichtelijk wordt gemaakt. In dit onderdeel neem ik je hierin mee en kan je zien welke stappen ik ga nemen om te blijven groeien.

Zelfevaluatie

Eind 2024 heb ik de iScreen-test gedaan, waarbij ik mijn voorkeuren voor verschillende vormen van communicatie moest aangeven. De resultaten hieruit zijn erg waardevol en helpen me om beter op mezelf te reflecteren en effectiever samen te werken.

Uit de eerste grafiek, het karakterprofiel is gebleken dat ik goed scoor op analyticus. Dit zou betekenen dat ik weloverwogen en verstandig op basis van logica problemen probeer aan te vliegen. Ook scoor ik goed op verankeraar, dit lijkt ook op analyticus omdat het beiden intern gericht en beheerst is. Bij verankeraar werk je gestructureerd en gedegen, en streef je naar juistheid. Ik kan me hier erg in vinden, tijdens projecten probeer ik vanuit deze vormen van acties te handelen omdat dit goed bij me past. Ik ben een rustig persoon en denk graag na over grotere vraagstukken. Voordat ik antwoord geef denk ik ergens over na, een probleem wat hier later wordt behandeld is dat ik traag van begrip lijk en op de achtergrond kan vallen maar in mijn ogen is dit niet waar, maar er moet wel iets gebeuren om dit beter tot uiting te laten komen. Zie POP. Als ontwikkelpunt kan ik hier uit halen dat ik actief hier mee bezig wil gaan dus wel sneller op de voorgrond kom. Voorderest scoor ik een 3 op presteerder, naar mijn mening staat dit wel hoog in mijn vaandel maar toch blijkt dit niet in deze test terug te komen. Als leerdoel zou ik graag meer prestatiegericht willen worden om deze ook hoger te krijgen.

De tweede grafiek van de iScreen-test gaat over de communicatiemodel. Ik scoor goed op coöperatief. Deze persoon is tegemoetkomend en welwillend; is prettig in de omgang en in de samenwerking. Kan zich in anderen verplaatsen. Ik kan me hier wel in vinden, van uit de overtuiging dat het team het beste fungeert als iedereen goed kan functioneren merk ik dat ik dit vaak probeer te waarborgen. Dit door iedereens krachten goed proberen te benutten, mensen te helpen en lichtelijk leidinggeven.
Ook scoor ik goed op Reflexief. Zo een persoon is rustig, bescheiden en serieus. Zoekt structuur, zekerheid en neemt tijd voor observaties en analyses. Ook hier kan ik me in vinden, door rustig gestructureerd problemen aan te pakken maak je het logisch en kan je het opdelen in stappen om tot een oplossing te komen. Hier voel ik me in vertrouwd in, ik ben bescheiden, serieus en rustig wat vaak in een groep wel goed bevalt. Ik vind mezelf erg laag scoren op directief. Dit zou ik in de toekomst willen verbeteren omdat ik hier juist niet goed op scoor, het hoeft niet perfect te zijn maar van een 3 een 7 maken kan al een groot verschil zijn.


Ofmann model

Mijn kernkwaliteit is dat ik logisch denk: ik analyseer situaties scherp en maak weloverwogen keuzes. Dit is een positieve eigenschap van mij. In stressvolle situaties kan die kracht dan juist weer doorschieten, waardoor ik soms als drammerig overkom. Op zo een moment wil ik weer te veel sturen of overtuigen. De uitdaging voor mij ligt in het ontwikkelen van meer empathie, zodat ik beter afstem op anderen in dergelijke situaties. Als ik daarin doorschiet, loop ik echter het risico om mezelf weg te cijferen en uitgeblust te raken. Het kernkwadrant helpt me om die balans beter te bewaken en logisch te achterhalen hoe deze positieve eigenschap negatieve effecten kan hebben.

Een ander sterk punt is dat ik behulpzaam ben: ik sta graag voor anderen klaar en denk actief mee om te helpen. Wanneer die kwaliteit doorslaat, kan ik echter te veel verantwoordelijkheid op me nemen en bemoeizuchtig overkomen. Mijn uitdaging ligt in het leren loslaten en vertrouwen op de zelfstandigheid van anderen. Als ik dat te ver doortrek, kan ik juist afstandelijk worden en mezelf terugtrekken – iets wat niet bij me past. Het kernkwadrant helpt me bewust te blijven van die balans tussen betrokkenheid en begrenzing.

Ik ben van nature observerend: ik kijk en luister eerst goed voordat ik actie onderneem. Daardoor zie ik vaak het grotere plaatje en mis ik weinig details. Wanneer ik hierin doorschiet, kan ik echter koel of afstandelijk overkomen. Mijn uitdaging ligt in het tonen van meer sociale betrokkenheid, zonder mezelf te verliezen. Tegelijkertijd merk ik dat ik allergisch ben voor mensen die niet alleen kunnen zijn – die altijd prikkels of bevestiging nodig hebben – terwijl ik juist kracht haal uit observatie en reflectie.

POP & PAP

Lees mee over mijn persoonlijk ontwikkelingsplan en actieplan. In de illustratie hiernaast zie jij mijn verschillende ontwikkelingsdoelen voor komende periode, welke acties ervoor nodig zijn om dit te kunnen realiseren en het resultaat wat het op moet gaan leveren. Al met al ben ik tevreden met hoe ik te werk ga maar er zijn altijd puntjes die op de i gezet kunnen worden.

Eind juli 2025 wil ik deze doelen gaan testen of dat het verbeterd of behaald is. Tijdens mijn stage kan ik mijn controleren hoe actief ik in vergaderingen mee doe. Ook hoe ik zelfverzekerd leiderschap en autoriteit uitstraal in samenwerkingen. Uitstelgedrag is door een reflectie te controleren door mezelf.

Reflectie

Ik heb bij zowel de POP als PAP moeite gehad met het opstellen van duidelijke doelen. Ik wil dicht bij mezelf blijven en geen dingen verbeteren die nergens goed voor zijn. Het zijn voor mij de softskills die erg van belang zijn geworden de laatste periode omdat ik denk dat hiermee het grote verschil te behalen valt. Hoe het nu is opgesteld ben ik er erg tevreden mee. Het zijn relatief kleine, haalbare doelen die toch van grote impact kunnen zijn later in mijn leven.

Voor een volgende keer zal een aantal dingen anders doen. Als eerste zal ik ervoor zorgen dat ik meer tijd in de week bezig ben met Personal Coaching, ook al voel ik nog weinig druk of stress. Dit hoeft niet lang te zijn, 15 minuten is al genoeg. Als laatste wil ik meer overleggen met andere studenten. Ik heb bij de POP en PAP weinig gekeken wat andere hadden, wat goede inzichten had kunnen geven in wat goed en minder goed was. Echter maakte me dit deze periode niet zo veel uit waardoor ik het niet heb gedaan. Aandachtspunt voor de volgende keer.

Samenwerking


Een grote rol in het tweede jaar was samenwerken. Zo heb ik aan vier verschillende projecten gewerkt waarbij samenwerking essentieel was. in het volgende stuk zal ik de resultaten van de Iscreen combineren met het groepsverband, waardoor er interessante verbanden ontstaan. 

De rol die ik onbewust toch vaak op mijzelf neem is de groep zo goed mogelijk laten functioneren, een coöperatieve bezigheid. Ik hou graag het overzicht en weet veel van veel verschillende onderdelen. Dit is ook terug te zien in de Iscreen op het gebied van het communicatiemodel. Al snel heb ik door wie er op wat voor manier functioneert, wat iemand wel en niet kan, en op een rustige manier probeer ik iedereen aan de gang te krijgen op een weloverwogen en besproken manier. Bij een project doe ik dit graag als er behoefte naar is maar vermijd ik het wanneer het niet nodig blijkt, dit kwam ook uit het model van Ofman. Ook ben ik rustig en houd ik overzicht wat bij reflexief hoort, ik denk dat anderen mij ook wel zo zouden omschrijven.

Wat ik in toekomstige samenwerkingen anders ga doen is het volgende. Als eerst ga ik minder mezelf vergelijken met anderen. Ik ben best streng op mijzelf, maar dit toont niet altijd zo bij andere, wat me gefrustreerd maakt. Door hier rekening mee te houden dat niet iedereen hetzelfde is hoop ik deze frustratie voor te blijven. Als tweede wil ik meer erachter komen waar groepsgenoten juist in willen groeien. Het is erg makkelijk om iemand het geen te laten doen waar deze goed in is maar ik heb gemerkt dat je er meer aan hebt en er een leuker project aan over houdt als iedereen er actief iets van heeft geleerd. Ik zou ook nog meer willen groeien in het leidinggeven, ik merk dat coöperatief goed gaat en ik er energie uit haal, dit is dan ook mogelijk een interessant vlak om in te groeien.

Reflectie stageplek vinden

Al vroeg werd duidelijk dat een stageplek van groot belang is. In een half jaar kan je veel leren en wil je de beste optie krijgen die op je pad komt. Het gene wat mij het minst leuk leek in eerste instantie was een groot kantoor met veel mensen. Dit omdat ik dit nooit mee had gemaakt en ik niet wist hoe dit zou gaan. Ook leek het mij relatief ”saai”. Om deze reden wilde ik van het begin af aan juist op een middelgroot tot groot kantoor terecht komen zodat het tegendeel hopelijk bewezen kan worden. De zoektocht kan van start.

Vanuit het Fontys zijn er verschillende hulpmiddelen die je voorbereiden op een stageplek zoeken. Zo is er jaarlijks het Fontys Career Event. Hier heb ik afgelopen jaar geörienteerd. Voorafgaand heb ik gekeken naar welke bedrijven er waren en wat me interessant leek. Ik wilde alles een kans geven en heb uiteindelijk bij elk vak gerelateerd bedrijf gepraat. Het leukste gesprek was met GXO, een logisitiek bedrijf, ook hier had ik weinig tot geen ervaring mee en leek het mij leuk om hier mee de diepte in te springen. Uiteindelijk contact gehouden op LinkedIn maar toch was ik niet helemaal overtuigd en heb ik deze on-hold gelaten. Het Fontys Career event helpt goed om te zoeken wat je wel en niet leuk vind. Het maakt de kloof tussen bedrijven en studenten ook kleiner wat echt van meerwaarde is. Door goed voorbereid er heen te gaan, netjes gekleed te zijn en je openstelt tot interessante gesprekken is dit de ultieme dag om te netwerken. Ook heb ik hier goede foto’s van mijzelf laten maken wat ik elke keer wil doen op zo een gelegenheid.

Later hadden we de acquisitiestage, deze werd gekozen op een middag waar we veel konden praten met verschillende bedrijven. Hier ben ik als laats langsgegaan bij Copaco, een intermediar van hardware en software. Na een leuk gesprek te hebben gehad waren de lesuren voorbij en bleef ik nog even plakken. Een dag later werd ik uitgenodigd om daar een week stage te komen lopen. Deze heb ik aangenomen.

Op deze acquisitiestage ben ik positief verrast en heb ik inderdaad kennis gemaakt met een relatief groot kantoor en hoe het daar te werk gaat. Achteraf heb ik aangegeven hier stage te willen gaan lopen voor 20 weken. Copaco was hier erg blij mee en zo ben ik inmiddels van start gegaan voor mijn meewerkstage.

Netwerkactieplan

Om een duidelijk beeld te krijgen van de verschillende bedrijven die ik kan bereiken heb ik mijn belangrijkste netwerk visueel uitgewerkt. Hier kan ik in een oogopslag zien wie mijn belangrijkste kennissen zijn en waar zij werken.
Op dit moment zoek ik geen specifieke acties om mijn netwerk te verbeteren op de korte termijn, zo heb ik al meer dan 350 connecties op LinkedIn en heb ik inmiddels mijn stageplek gevonden. Zo ben ik niet meer op zoek naar een stageplek en heb ik geen acute nieuwe contacten nodig. Wel zit ik wekelijks minimaal een uur op LinkedIn, lees ik de nieuwste updates uit mijn netwerk en kijk ik of ik nog mensen kan connecten.

Op de lange termijn wil ik graag actief bezig blijven met mensen toevoegen en mijn netwerk verbreden. Zo wil ik niet alleen maar mensen actief in een economische branche maar ook in andere branches om zo kennis beter te kunnen delen en meer te leren. Verder hoop ik in de toekomt ook nog naar beurzen te gaan om mensen te ontmoeten die ook mijn energie en passie hebben.

Sollicitatiebrief

Geachte heer/mevrouw,
Mijn naam is Boaz en ik ben student aan de opleiding Commerciële Economie aan de Fontys hogeschool. In de volgende periode moet ik 20 weken meewerkstage gaan lopen en ik zag dat de afdeling Datamanagement & Security graag nog stagiaires verwelkomt dus bij deze reageer ik graag op dit aanbod.

Tijdens het eerste jaar van mijn opleiding heb ik een breed scala aan vakken gevolgd, zoals marktonderzoek, marketing, sales, recht, en bedrijfskunde. Deze vakken lagen mij goed en hebben bijgedragen aan mijn brede kennisbasis, die ik graag verder wil verdiepen en verbreden in een professionele omgeving. Het gebied van Sales ligt mij goed maar ik zou graag kijken hoe het in een groot bedrijf er aan toe gaat. Zelf denk ik dat Copaco mij hier erg in kan ondersteunen gedurende deze periode.

Een van mijn grootste passies is zelfontwikkeling. Ik lees veel boeken en steek graag moeite in mijn persoonlijke groei en vaardigheden. Mijn ambitie is om door te kunnen blijven groeien in uw bedrijf. Er komt ook een afstudeerstage aan waar ik gedurende het hele jaar bezig ga met een opdracht. Als de meewerkstage vanuit beiden kanten als positief wordt ervaren is de kans groot dat ik hier ook wil afstuderen. De focus op data spreekt mij enorm aan, omdat data inzicht biedt in wat werkt en wat niet – mits je weet hoe je deze inzichten kunt analyseren en toepassen.

Tijdens mijn zoektocht naar interessante bedrijven in mijn omgeving kwam ik via LinkedIn bij Copaco terecht. Op jullie website las ik dat u veel expertise heeft op het gebied van hardware en software. Tot dusver heb ik weinig kennis en ervaring hiermee maar ben bereid om hier veel energie in te stoppen en me dit eigen te maken bij jullie.

Graag zou ik in een telefonisch of persoonlijk gesprek de mogelijkheden bespreken en meer te weten komen over uw organisatie. Ik kijk ernaar uit om te ontdekken hoe ik mijn vaardigheden kan inzetten en tegelijkertijd van uw expertise kan leren.

Met vriendelijke groet,

Boaz van der Weele

Curriculum Vitea

Stagevoorstel

Mijn stagevoorstel die ik heb ingediend in januari heb ik een voorlopige GO ontvangen. Dit was, omdat mijn manier van onderzoeken nog te vaag was omschreven. Dit is inmiddels verbeterd met mijn stagebegeleider en ik ben van start gegaan bij Copaco.

Tijdens semester 3 hebben we twee externe trainingen Driessen Groep gevolgd. In de eerste training lag de focus op het vertellen van een verhaal ‘Storytelling’ en in de tweede training kregen we diepgang over LinkedIn. Terugkijkend op de trainingen vond ik de ‘Storytelling’ training het meest interessant en nuttig. Dit kwam doordat de spreker, Koen de Rooij zelf heel goed kon presenteren. Ik vond zijn manier van praten, houding, hoe hij de inhoud overbracht erg knap en iets wat ik in de toekomst ook graag op die manier zou doen.

Ik vond de tweede training minder nuttig, omdat ze veel vertelde wat ik al wist. Zo is mijn LinkedIn al goed bijgewerkt en ben ik niet van plan om binnenkort via LinkedIn te gaan zoeken naar een baan. Ook vond ik het vergeleken met de spreker Koen een stuk lastig om hier mijn concentratie bij te houden. Dit is niet omdat de sprekers bij de LinkedIn slecht waren, maar omdat Koen gewoon echt heel goed was. Ik zou dan voor een volgende keer aanraden dat de LinkedIn training eerst is en daarna pas de storytelling training.

Al met al zijn we goed ontvangen bij Driessen en is het wel een onderdeel wat ik vind passen bij de opleiding. Dank Driessen Groep voor het warme ontvangst en de moeite die er in is gestoken.

Driessen Groep

Minor

Op dit moment ben ik actief op zoek naar een minor die goed aansluit bij mijn interesses en ambities. Mijn voorkeur gaat sterk uit naar de richtingen Data of Artificial Intelligence. Deze vakgebieden hebben mijn aandacht gegrepen vanwege hun innovatieve karakter en de impact die ze hebben op vrijwel alle sectoren.
Hoewel er veel interessante opties zijn, kies ik er bewust voor om in de regio Eindhoven te blijven. Het buitenland spreekt mij op dit moment minder aan. Ik zie meer waarde in het verder verkennen van kansen binnen Nederland, dicht bij mijn netwerk en vertrouwde omgeving.
In semester 4 ga ik me volledig focussen op het vinden van de perfecte minor. Ik ben enthousiast om iets te kiezen dat niet alleen aansluit bij mijn huidige kennis, maar mij ook uitdaagt om verder te groeien en nieuwe perspectieven te ontdekken.